על קצה המזלג - דיור בר השגה
כאשר אנחנו מדברים על המונח "דיור בר השגה", אנחנו מתכוונים בעיקר לכך שהאוכלוסייה הצעירה תוכל להשכיר דירה קטנה, לתקופה של יותר משנתיים שלוש, בשכר דירה קבוע, ואילו זוגות צעירים יוכלו לקנות דירה ראויה במחיר סביר. דירה נחשבת לדיור בר השגה כאשר משק הבית לא מוציא יותר מ- 30% על הוצאות הדיור הכוללות לא רק את תשלומי שכר הדירה או המשכנתא, אלא גם הוצאות שוטפות כגון: ארנונה, חשמל, מים וכדומה.
המצב בישראל כיום הוא שאנשים בעלי הכנסה טובה, כלומר בני מעמד הביניים אינם יכולים לחיות באזורים בעלי ביקוש גבוהה ועליהם לצאת לפריפריה כדי להשיג דיור בר השגה. כאשר אנחנו מדברים על יציאה מהפריפריה, אנחנו כבר לא מדברים על מגורים בכפר סבא, פתח תקווה וראש העין, אלא לפעמים על ההכרח של זוגות צעירים להתפשר על שכונות שנחשבות לשכונות לא טובות מבחינת האוכלוסייה, החינוך, התרבות, מרכזי המסחר וכדומה, באותן ערים שציינו וביישובים מרוחקים יותר.
היכן הצעירים באמת רוצים לגור?
השאלה היכן לבנות את אותו דיור בר השגה היא אחת מהשאלות העיקריות השנויות היום במחלוקת – מבחינת הממשלה דיור בר השגה יכול להיות בכל מקום שבו ניתן לשכנע את הקבלנים לבנות, אבל מבחינת אנשים רבים הדיור בר ההשגה צריך להיות בכל מקום שבו הם רוצים לגור ובעיקר בערים המרכזיות. אתם יכולים לקרוא להם מפונקים או פרקטיים, זה באמת לא משנה כי החברה הצעירים אינם רוצים להתפשר על שכונות שבעיניהן הן פחות טובות, אלא להישאר קרובים למקום עבודתם או למקום הלימודים, גם אם הדבר אומר להשכיר או לקנות דירה במרכז תל אביב, בסבסוד הממשלה.
מדוע בעצם הדיור כיום הוא אינו בר השגה?
הבעיה העיקרית שמונעת מהדיור להפוך לבר השגה היא פער של כ- 11,000 דירות בכל שנה. החיסרון בדירות גורם כמובן לעלייה חדה במחירי הדירות הקיימות, הן בשכירות והן בדירות למכירה ולעלייה תלולה במחירים במקומות נחשקים כדוגמת מרכז העיר תל אביב.
הממשלה המבוהלת ממחאת האוהלים מנסה לפעול באמצעות חקיקה כדי לאפשר יותר פרויקטים של דיור בר השגה, אבל נראה שבעיני הממשלה דיור בר השגה יכול להיות בכל מקום ולאו דווקא בתוך הערים הגדולות. כמו כן, אנשים רבים חוששים שבין החקיקה ובין הוצאת הפרויקטים הלכה למעשה, ייערמו וועדות רבות וקשיים בירוקרטים לאינספור, אשר בסופו של דבר יעכבו את הפרויקטים לתקופות ארוכות מאוד ואפילו ימנעו את הפיכתם מתוכנית על הנייר לבניין קיים ועומד.
האם פרויקטים של דיור בר השגה באמת עובדים?
במדינות העולם הצליחו ליישם את הדיור בר השגה באמצעות שילוב דירות ברות השגה בתוך פרויקטים רגילים של בנייה בתוך העיר. הקבלנים שבונים בניינים בתוך הערים מחויבים להקצות על פי חוק, בממוצע 25% מהדירות שהם בונים לדיור בר השגה, כך אפשר לשלב בתוך העיר המבוקשת אוכלוסיות שונות ואותם אנשים שרוצים להמשיך לגור בתוך העיר יכולים להגשים את רצונם.
אפשר לומר שדיור בר השגה באמצעות התחייבות הקבלנים להקצאת דירות הוא דגם שהצליח ברחבי העולם בעיקר בזכות הטבות לקבלנים, כל זאת בתנאי שהתמריצים שהממשלה תציע לקבלנים יהיו ראויים בעיניהם ויעודדו אותם לקחת חלק בפרויקטים אלו.
נכתב ע"י חברת ישראנט נכסים - מומחית בשיווק נדל"ן